Wijngaard
        "Sjtejneberg"

HISTORIE

Eind 80-er jaren kreeg toekomstig wijngaardenier Hans Claessens het lumineuze idee om kiwi planten te gaan verbouwen. Maar na enige navraag bleek dit toch een onmogelijke opgave. Er werd derhalve gekozen om drie rijen wijnstokken te planten en het bestaan van wijngaard Sjtejneberg was een feit.

Bij gebrek aan enige kennis van de wijnbouw werden deze in de oost-west richting geplant, een mooie beginnersfout. Wijnstokken worden bij voorkeur in noord-zuid richting geplant, met als reden dat de druiven aan beide zijden van de plant dan evenveel zon krijgen. Samen met vijf compagnons werd deze wijngaard gerund.

Begin 90-er jaren werd een halve hectare weiland gekocht zo’n 50 meter ten westen van de oorspronkelijke wijngaard en werd hier de huidige wijngaard aangeplant. De wijngaard bestaat uit zo’n duizend wijnstokken van verschillende druivensoorten met name Müller-Thurgau, Kerner en Auxerrois.

De wijngaard wordt tegenwoordig gerund door Hein Bemelmans en Martien Penning. De vinificatie wordt uitgevoerd door Domein Holset.